Wil Fiat ook samengaan met Opel?

De Fiat Groep wil mogelijk, naast de alliantie met het Chrysler-concern, ook gaan samenwerken met de Europese en Latijns-Amerikaanse takken van General Motors. Op ons continent gaat het om de zustermerken Opel en Vauxhall.

Dit onthult een interne informatiebron aan Automotive News. Fiat, waarvan de voorzitter Luca Cordero de Montezemolo vrijdag nog ontkende met Opel te spreken, houdt nu de lippen stijf op elkaar. Volgens de informant zijn de gesprekken nog in een verkennend stadium. Wel is duidelijk dat een eventuele alliantie niet in de plaats komt van de voorgenomen Fiat-samenwerking met het Chrysler-concern, maar erbij komt.

Dat zou resulteren in een van de grootste autoconcerns ter wereld. Vorig jaar verkochten Fiat, Chrysler, Opel/Vauxhall en GM Latijns-Amerika samen 7,05 miljoen auto’s. Het samengaan van deze fabrikanten zou goed zijn voor een tweede plaats op de wereldranglijst van grootste autoproducenten. Eerder gaf Fiat-topman Sergio Marchionne aan dat producenten de huidige crisis slechts kunnen overleven wanneer ze jaarlijks minimaal 5,5 miljoen auto’s kunnen afzetten, een getal wat de huidige Fiat Groep bij lange na niet haalt.

Ook General Motors en Opel geven geen commentaar op een mogelijke alliantie met Fiat. Topman Firtz Henderson zegt dat meer dan zes serieuze partijen interesse hebben om in Opel en Vauxhall te investeren, nu deze merken zich losweken van GM. “De meeste zijn financiële partijen, enkele zijn industriële partijen. Ik verwacht dat in de komende twee tot drie weken zaken gedaan worden.”

Al eerder werkten Fiat en GM samen in een joint-venture. Negen jaar geleden kocht GM 20 procent van de aandelen in de Fiat Groep, met de bedoeling de rest later over te nemen. Daarvan kwam het Amerikaanse concern in 2005 terug toen Fiat onvoldoende presteerde. Producten van de toenmalige samenwerking zijn onder meer de Fiat Grande Punto, de Opel Corsa en een aandrijflijn van 1.3 dieselmotoren.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *