Fiat zet overeenkomst met Chrysler op scherp

Fiat zet een streep door de geplande overeenkomst met Chrysler als de vakbonden van het Amerikaanse concern niet voor het eind van de maand instemmen met belangrijke bezuinigingen. Fiat-topman Sergio Marchionne vindt de schuldenlast van Chrysler te hoog.

De Fiat-topman zet de onderhandelingen met Chrysler op scherp. Hij vindt dat de schuldenlast van het concern omlaag moet en dat kan alleen met verregaande bezuinigingen. De bonden zijn echter tegen, vooral bij de vestigingen in Canada. “We gaan niet in zee met deze organisatie als we geen licht aan het eind van de tunnel zien,” aldus Marchionne.

Hij vervolgt: “Wat ik zie van een afstand is dat de Canadezen zich star opstellen. Ze moeten inzien in welke situatie de auto-industrie zich op dit moment bevindt.” De houding van de bonden zou wel eens een dealbreker kunnen worden. Als dat gebeurt dan ziet de toekomst van Chrysler er onzeker uit. De alliantie met Fiat speelt namelijk een sleutelrol in het toekomstplan van Chrysler, dat nodig is om de benodigde miljarden dollars aan overheidsleningen binnen te slepen.

Mocht de deal doorgang vinden dan krijgt Marchionne veel macht bij Chrysler. Hij sluit zelfs niet uit CEO te worden van het Amerikaanse concern. Verder meldt hij dat Fiat niet geïnteresseerd is gezonde delen van een eventueel failliet Chrysler over te nemen. Geruchten dat Fiat het merk Saturn zou willen kopen van General Motors als de overeenkomst met Chrysler niet doorgaat verwerpt hij.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *