Hoogste rechter akkoord met verkoop Chrysler

De weg is vrij voor de verkoop van Chrysler aan een groep kopers onder leiding van Fiat. De hoogste rechter in Amerika heeft de bezwaren van enkele schuldeisers van tafel geveegd. Hij verwerpt daarmee de uitspraak die de federale rechter gisteren deed.

Het federale hooggerechtshof heeft bepaald dat de verkoop van Chrysler legaal is. De bezwaren van enkele schuldeisers, waaronder een pensioensfonds uit de staat Indiana, acht de rechter ongegrond. Ze wilden de verkoop uitstellen omdat ze het niet eens zijn met de terugbetaling van 29 procent van de openstaande schuld. De rechter zegt dat de schuldeisers niet aan kunnen tonen dat ze gebaat zijn bij een vertraging van het verkoopproces.

De federale rechtbank voor hoger beroep bepaalde gisteren nog dat de verkoop moet worden uitgesteld om de de claim van de schuldeisers te onderzoeken. Het hooggerechtshof vindt dat onzin. Niemand is gebaat bij uitstel, ook de schuldeisers zelf niet. Het vertragen van de verkoop van Chrysler zou wel eens de nekslag voor het autoconcern kunnen zijn, in dat geval verliezen bijna 40.000 mensen hun baan.

Nu de laatste obstakels zijn weggenomen vindt vandaag de officiële verkoop plaats. Chrysler komt voor 68 procent in handen van de autovakbonden, twintig procent gaat naar de Italiaanse autobouwer Fiat en de Amerikaanse en Canadese overheid nemen samen een belang van twaalf procent. Het Witte Huis is tevreden met de uitspraak van de hoogste rechter: “We zijn zeer blij dat de Chrysler-Fiat alliantie door kan gaan. Chrysler kan nu werken aan een gezonde toekomst,” aldus een woordvoerder. De Amerikaanse overheid betaalt twee miljard dollar om een deel van de schulden van Chrysler af te lossen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *