Champagne voor Chrysler en Fiat

Na een moeizaam en maandenlang durend proces is de start van een nieuw Chrysler een feit. Fiat neemt het concern op sleeptouw en krijgt twintig procent van de aandelen in handen.

Chrysler LLC is niet meer, Chrysler Group LLC is de nieuwe onderneming die het begin van een tijdperk markeert. Alle aandelen van het oude bedrijf zijn overgedaan naar de nieuwe onderneming, die gisteren officieel van start ging. Fiat heeft een aandeel van twintig procent en topman Sergio Marchionne zal de nieuwe onderneming leiden.

Chrysler is officieel gered, het oude bedrijf met z’n vele schulden en te hoge kosten is gelost. De komende jaren moet de 84 jaar oude autobouwer keihard aan het werk om weer in de zwarte cijfers te komen. Met hulp van Fiat kan het bedrijf versneld compacte auto’s met moderne techniek op de markt brengen.

Fiat gaat platforms en motoren aan Chrysler leveren maar het koetsontwerp komt van de Amerikanen zelf. Het zal nog enkele jaren voordat de eerste nieuwe modellen op de markt komen. Ook kan Chrysler gebruik maken van het Zuid-Amerikaanse en Russische distributienetwerk van Fiat. In ruil daarvoor krijgt Fiat toegang tot de Noord-Amerikaanse markt en de productiefaciliteiten van Chrysler in de V.S.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *