‘Fiat neemt meerderheidsbelang in Opel’

Fiat scheert als een aasgier over autoland heen. Na de mogelijke alliantie met het kwakkelende Chrysler-concern gaan de Italianen nu op jacht naar Opel. Volgens diverse bronnen tekent Fiat volgende week een intentieverklaring om een meerderheidsbelang in Opel te nemen.

Het Duitse blad Der Spiegel meldt dat Fiat een meerderheidsbelang in Opel wil nemen. Klaus Franz, hoofd personeelszaken bij Opel, bevestigt de geruchten tegenover het Duitse persbureau DPA. Hij zegt er meteen bij dat de bonden een overname door Fiat niet zullen steunen.

Hij voorziet veel banenverlies en fabriekssluitingen, Fiat zal de bezem door het bedrijf halen. De overlappende gamma’s van de twee merken ziet hij ook als een probleem. Voor het huidige moederbedrijf General Motors zijn deze bezwaren van ondergeschikt belang. Het Amerikaanse concern heeft geld nodig en Fiat kan snel over de brug komen.

Diverse media melden dat General Motors het meerderheidsbelang voor slechts 500 miljoen euro van de hand doet, als de kopende partij belooft te investeren in het merk. GM houdt zelf een minderheidsbelang in het Duitse merk. Fiat en Opel zijn geen onbekenden van elkaar, begin deze eeuw sloten de Fiat Group en GM een alliantie maar in 2005 gingen de twee concerns teleurgesteld uit elkaar.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *