Fiat en Magna kandidaten overname Opel

De Fiat Group en de Oostenrijke toeleverancier Magna zijn tot nu toe de meest serieuze kandidaten voor de overname van Opel. Beide concerns willen een meerderheidsbelang in de Duitse fabrikant en hebben een voorlopig plan ingediend bij de Duitse overheid.

Het lijkt erop dat Magna en Fiat overblijven als de twee belangrijkste kandidaten om Opel over te nemen van General Motors. De Duitse overheid heeft toegezegd een nieuwe investeerder te ondersteunen en speelt nu een bemiddelende rol. Volgens minister van economie Karl-Theodor zu Guttenberg zijn de investeringsplannen van Fiat en Magna het meest serieus.

Hij benadrukt dat de ruwe plannen van de twee bedrijven flink verschillen van elkaar. De Duitse regering hecht de meeste waarde aan het behoud van de vier Opel-fabrieken en de 25.000 banen in Duitsland. Er gaan geruchten dat Fiat eventueel een deel van de productie van Grande Punto over wil hevelen naar Duitsland. De Opel Corsa en de compacte Italiaan zijn technisch voor een groot deel gelijk, een overblijfsel van het eerdere huwelijk tussen General Motors en de Fiat Group.

Magna wil graag een meerderheidsbelang in Opel maar beschikt zelf niet over de middelen om dat te realiseren. Het bedrijf wil twintig procent zelf verwerven en de overige dertig procent via een derde partij. De naam van een rijke Russische zakenman uit de bankwereld wordt in dit verband genoemd. Fiat wordt door Magna gezien als ‘vijandelijke bieder’. De Italianen willen zelf Opel overnemen en kunnen waarschijnlijk snel met geld over de brug komen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *