Kwartaalcijfers autofabrikanten wisselend

Vele autofabrikanten hebben de cijfers over het eerste kwartaal bekend gemaakt. Niet elke fabrikant verliest evenveel maar Mercedes laat voorlopig het slechtste resultaat zien met een verlies 1,43 miljard euro in het eerste kwartaal van 2009.

Daimler krijgt flinke klappen door de economische crisis. De vraag naar bedrijfsauto’s en de luxe-auto’s van Mercedes is flink teruggelopen. Vorig jaar maakte Daimler in het eerste kwartaal nog 1,3 miljard euro winst, nu 1,43 miljard euro verlies. Het verlies is hoger dan analisten hadden verwacht. Mercedes gaat het komende jaar vier miljard euro extra besparen.

Ook Ford Europe duikt in het rood, met 387 miljoen euro. Vorig jaar draaide de Europese vestiging van Ford nog bijna 520 miljoen winst. Volvo doet er met 179 miljoen euro verlies in het eerste kwartaal van 2009 nog een schepje bovenop voor Ford. Vorig jaar maakte het merk ook al verlies.

Fiat houdt de schade beperkt met ‘slechts’ 30 miljoen euro verlies. Analisten verwachtten 110 miljoen euro. Vorig jaar schreef Fiat nog 193 miljoen euro aan de positieve kant bij. Het is het eerste kwartaalverlies van Fiat sinds het tweede kwartaal van 2004. Het concern zegt nog eens 200 miljoen euro extra te gaan bezuinigen. Volkswagen sleept er in het eerste kwartaal van 2009 nog 243 miljoen euro winst uit, een daling van 73 procent. Die winst is volledig toe te schrijven aan de eenmalige verkoop van de Braziliaanse truckdivisie.

Hyundai maakt in het eerste kwartaal 117 miljoen euro winst, een flinke daling ten opzichte van de 276 miljoen van vorig jaar. Honda noteert een gigantisch verlies van 1,37 miljard euro. De Japanners wijzen de dure Yen, het kostbare vertrek uit de Formule 1 en de sterk gedaalde verkoop van nieuwe auto’s als schuldigen aan. De cijfers van de andere fabrikanten worden binnenkort bekend gemaakt.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *