Zwarte kwartaalcijfers bij veel autofabrikanten

De meeste autofabrikanten schrijven weer zwarte cijfers. De kwartaalcijfers van BMW, Fiat, Ford, Suzuki en Volkswagen tonen dat de meeste autobouwers zich inmiddels succesvol hebben gewapend tegen de economische crisis.

Ford maakt weer winst. Dat is misschien wel de belangrijkste aanwijzing dat er langzaam weer omhoog gekeken kan worden. De Amerikaanse fabrikant boekte winst op alle markten en noteerde in het derde kwartaal van 2009 uiteindelijk een nettowinst van 997 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar maakte Ford nog 161 miljoen euro verlies.

BMW ziet in het derde kwartaal van 2009 de winst met 74 procent afnemen tot 78 miljoen euro, een resultaat dat minder goed is dan verwacht door de analisten. De winst van Fiat is bijna verdampt tot 25 miljoen euro, tegen 468 miljoen vorig jaar in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal van dit jaar maakt Fiat nog verlies dus de weg omhoog lijkt weer te zijn gevonden.

Volkswagen maakt in het derde kwartaal 86 procent minder winst, 172 miljoen euro tegen 1,21 miljard een jaar geleden. Ook Suzuki maakt de resultaten bekend, over de eerste helft van het fiscale jaar (april tot en met september). Het Japanse merk boekte een operationele winst van 239 miljoen euro. De Franse autofabrikanten Renault en PSA Peugeot Citroën geven geen tussentijdse winst- of verliescijfers af, alleen omzetcijfers. Renault zag de omzet in het derde kwartaal teruglopen met 11,3 procent, PSA spreekt van 7,7 procent minder omzet. Het moederbedrijf van Peugeot en Citroën verwacht dit jaar op een verlies van 1 miljard euro uit te komen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *