Obama geeft plannen GM en Chrysler onvoldoende

General Motors en Chrysler hebben hun herstructureringsplannen voor meer overheidssteun ingeleverd. Hoewel de conclusies van de taskforce pas later vandaag bekend worden gemaakt is al duidelijk dat de plannen als onvoldoende worden beoordeeld. Ook president Obama liet weten dat GM en Chrysler ‘er nog niet zijn’.

President Barack Obama zei in een TV-interview met de Amerikaanse zender CBS dat de autofabrikanten slechts in aanmerking komen voor verdere financiële steun wanneer hun plannen garanderen dat de concerns levensvatbaar en op termijn rendabel zijn. “Op dat punt zijn we nog niet aanbeland,” aldus de president. Obama benadrukte dat hij zijn belofte om in Amerika een succesvolle auto-industrie te realiseren zal houden. Dit houdt echter niet in dat de noodlijdende fabrikanten automatisch vers kapitaal kunnen krijgen. “Iedereen moet zich opofferen: het management, de werknemers, aandeelhouders, schuildeisers, leveranciers en dealers.”

Ook een lid van de presidentiële automobiel taskforce, bestaand uit ministers en topadviseurs, liet zich vandaag in soortgelijke woorden uit tegenover persbureau Reuters: “We kunnen jammer genoeg alleen maar concluderen dat geen van beide plannen de leefbaarheid van de ondernemingen garandeert en daardoor de bijkomstige significante investering niet mogelijk maakt.”

Zodoende krijgt noch General Motors noch Chrysler de gevraagde extra miljarden dollars. In plaats daarvan komt er een overbruggingsfinanciering voor de komende 60 dagen. In die periode moeten de fabrikanten hun plannen nogmaals verbeteren. De Amerikaanse auto-industrie moet, in de woorden van Obama, meer ‘lean, mean and competitive’ (doortastend, agressief en concurrerend) worden.

Chrysler moet van de taskforce zo spoedig mogelijk overeenstemming bereiken met schuldeisers en vakbonden. Daarnaast moet het concern binnen 30 dagen komen tot een officiële samenwerkingsovereenkomst met Fiat. De twee concerns hadden dit juist afhankelijk gemaakt van de gevraagde staatssteun. De reden daarvoor was dat er met de samenwerking geen cash gemoeid is maar slechts aandelen, die dan wel wat waard moeten zijn. Fiat is wel bereid om haar belang – het krijgt voorlopig 35 procent aandelen in Chrysler – niet uit te breiden zolang de overheidslening niet terugbetaald is.

Later vandaag of morgen zal de regering Obama de conclusies van de taskforce officieel presenteren. Inmiddels is GM-CEO Rick Wagoner, onder druk van de regering Obama, gisteren afgetreden.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *