Fiat sluit fabrieken tijdelijk

Fiat stuurt deze week 48.000 medewerkers naar huis. Een aantal fabrieken van Fiat, Alfa Romeo en Lancia gaan meerdere weken dicht vanwege de ingezakte automarkt, met name in Italië.

De sterke gedaalde autoverkopen dwingen Fiat tot het sluiten van verschillende fabrieken. Hoewel de Fiat-groep zijn marktaandeelwist te vergroten in Europa en op de thuismarkt, zijn de algehele verkopen zo ver ingestort dat het concern gedwongen is om maatregelen te nemen. Vandaar dat 48.000 van 80.000 medewerkers meerdere weken naar huis worden gestuurd. Slechts een deel van het salaris zal worden doorbetaald, het andere deel komt uit de ‘cassa integrazione’ van de Italiaanse overheid.

De grote Mirafiori-fabriek in Turijn, waar de Fiat Grande Punto en Alfa Romeo Mito worden gebouwd, gaat twee weken dicht. De Alfa Romeo-fabriek in Pomigliano d’Arco, vlakbij Napels, sluit voor een maand de deuren waardoor de productie van de 147, 159 en GT stil komt te liggen. De productie in de Termini Imerese-fabriek op Sicilië ligt drie weken stil, hier wordt normaliter de Lancia Ypsilon gebouwd.

Ook toeleveranciers voelen de sluiting waardoor in totaal 150.000 medewerkers van verschillende bedrijven een extra lange kerstvakantie hebben. Ondertussen probeert Fiat-topman Sergio Marchionne overheidshulp los te peuteren. De Italiaanse overheid stelt zich echter behoudend op, ze wil niet een bepaalde branche voortrekken en wacht op een Europese beslissing over dit onderwerp.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *