Elektrische Fiat 500 eerst voor V.S.

De familie van de Fiat 500 uit de 21e eeuw breidt gestaag zijn uit. Na de 500C met open dak verscheen onlangs de mini-MPV 500L. Verwacht worden de cross-over 500X en een snelle turboversie 500T. Nu heeft Fiats Amerikaanse partner Chrysler ook de volledig elektrisch aangedreven ‘cinquecento’ aangekondigd, die waarschijnlijk 500E gaat heten.

De komst van een elektrische Fiat 500 is geen verrassing. Al in januari 2010 showde Chrysler op de autoshow van Detroit de Fiat 500 BEV, een afkorting die staat voor ‘Battery Electric Vehicle’. Deze was voorzien van de elektrische aandrijflijn ontwikkeld door Chrysler vóór overname door Fiat. Sinds najaar 2011 rijdt de Fiat 500 al testrondjes in de omgeving van Detroit met 75 kW (omgerekend circa 100 pk) elektromotor en een lithium-ion accupakket.

Het uiterlijk van de 500E wijkt nauwelijks af van dat van de populaire hatchback. Aan de voorzijde zit een extra luchtinlaat en achterop een ventilatiegedeelte. Voor de elektrische 500 zijn speciale wielen ontworpen. In de auto zit een automatische transmissie die door drukknoppen wordt bediend, zo hebben spionagefoto’s laten zien. De onthulling van de 500E wordt verwacht in januari 2013 in Detroit, hoewel ook de aanstaande Los Angeles Auto Show eind november tot de mogelijkheden behoort.

Bij de overname van Chrysler had Fiat de Amerikaanse overheid beloofd om schone auto’s te ontwikkelen. Met name in de staat Californië, waar steeds strenger milieuwetgeving geldt, is er een markt voor elektrische auto’s. Vanaf 2013 gaat de 500E daar in de verkoop voor een bedrag vergelijkbaar met de prijs van een Nissan Leaf (in Nederland vanaf 35.000 euro). Toch verwacht Fiat-Chrysler op iedere elektrische Fiat 10.000 Amerikaanse dollar (ruim 8.000 euro) te verliezen.

Een woordvoerder heeft bevestigd dat de Fiat 500E later ook naar Europa komt maar dat kan dus nog wel even duren. Met de Eurocrisis wordt toch al niet veel verdiend, extra verliezen zijn nu niet welkom. Concurrent Mitsubishi heeft vanwege de geringe vraag naar elektrische auto’s de productie voor de PSA-modellen Citroën C-Zero en Peugeot iOn al stil moeten leggen. 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *