Eerste meters met… de Fiat Tipo Stationwagon

Het recept van de Fiat Tipo is inmiddels bekend: veel voor weinig. Je krijgt de meeste centimeters auto voor je geld bij de derde en laatste Tipo-variant, de Stationwagon. In en rondom het zonnige Barcelona maken we de eerste kilometers met de meest praktische Fiat in tijden.

Open de achterklep en verwonder je over de hoeveelheid ruimte. De nieuwe Tipo is met een kofferbak van 550 liter een van de ruimste auto’s in zijn segment. Praktisch is dat je de bodem in hoogte kunt verstellen, waardoor je eenvoudig een 1,80 meter lange vlakke laadvloer maakt na het omklappen van de achterbank. 

Ook als je een gezonde, lange Hollandse jongen bent, dan vind je een prima zitplaats achterin de stationwagon. Voorin trouwens ook, dit is echt de meest praktische Fiat in jaren. Net als de Hatchback en Sedan heeft de Stationwagon een dashboard dat niet opvalt door de vormgeving maar door het bedieningsgemak. Alle knoppen zitten daar waar je ze verwacht en er zijn genoeg bakjes en bekerhouders voor iedereen. Het prachtig uitziende multimediasysteem werkt iets te langzaam maar wel eenvoudig.

De testauto die we in Barcelona rijden heeft een 1.6 Multijet dieselmotor met 120 pk. Een fijne motor: stil en krachtig. Meer heb je echt niet nodig. Dat komt mooi uit, want dat levert Fiat ook niet.

Het dikke stuur pakt lekker vast en is goed naar je toe te halen. Dat zorgt er, samen met de stevige pook die strak door het schakelpatroon beweegt, voor dat de Tipo aanvoelt als een fijne, degelijke auto. De goede wegligging geeft je als bestuurder een goed gevoel van controle en je voelt voldoende wat de wielen doen bij het sturen. Hooguit kun je zeggen dat de auto korte hobbels iets te hard doorgeeft aan de passagiers.

De Tipo Stationwagon is er vanaf 20.995 euro en de 1.6 Multijet diesel kost minimaal 24.995 euro. Vooral de luxer uitgeruste uitvoeringen zijn interessant, je krijgt namelijk meer voor minder dan bij concurrerende modellen als de Hyundai i30 en Skoda Octavia. De voorlopige conclusie luidt: de Stationwagon is de beste Tipo: de ruimste, de best geprijsde en misschien ook wel de mooiste.

Lees binnenkort de uitgebreide test van de Fiat Tipo Stationwagon op Autokopen.nl.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *