‘Alfa Romeo Spider wordt geen retromodel’

Hoewel het nog 2 jaar duurt voordat de nieuwe Alfa Romeo wordt onthuld komt nu al langzaam meer informatie over de auto naar buiten. Bijvoorbeeld over de styling: “De Alfa Romeo Spider wordt geen retromodel.”

Alfa Romeo is gestart met de ontwikkeling van de nieuwe Spider. Het was al bekend dat deze op een platform komt te staan dat door Alfa Romeo en Mazda gezamenlijk wordt ontwikkeld. Mazda bouwt daarop de nieuwe MX-5. De twee modellen delen ‘maar’ 40 procent van de componenten, 60 procent is een meer gangbaarder percentage voor modellen op hetzelfde platform.

De Alfa en Mazda delen onderstel, voorruitstructuur, motorcompartiment en voor- en achteras. Het interieur, plaatwerk, de motoren, versnellingsbak en de wielophanging zijn voor beide modellen verschillend. Voor de Spider wordt nu gesproken over een 1.4 MultiAir turbomotor, waar eerder nog sprake was van een 1.8 turbo. Door het flink lagere gewicht ten opzichte van de laatste Spider – van minimaal 1.480 kilogram – heeft het nieuwe model geen zescilinder nodig. Het gewicht van de nieuwe Spider komt zo rond de 1.050 kilogram te liggen. Overigens is Alfa Romeo nog niet begonnen met testen op de openbare weg.

Voor het design grijpt Alfa niet terug naar het verleden. De nieuwe Spider krijgt heel nieuw, eigen ontwerp. Ontwerpbureau Pininfarina wordt niet betrokken in het proces, ondanks de open sollicitatie in de vorm van de fraaie 2uettottanta Concept die bedrijf in 2010 liet zien. Alfa-ingenieurs hebben geprobeerd dat ontwerp te vertalen naar een productieversie, die voldoet aan bijvoorbeeld de moderne crashtesteisen maar dat is niet gelukt zonder het ontwerp daarvoor teveel geweld aan te doen. Daarom is het merk met een schone lei begonnen. Het insider heeft tegen tijdschrift Autocar gezegd dat de nieuwe Spider ‘zeker geen retro-ontwerp krijgt’ en ‘minder hardcore dan de 4C wordt’.  

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *