Alfa Romeo-revival wacht op volledige overname Chrysler door Fiat

De volledige ontwikkeling van ‘het nieuwe Alfa Romeo’ kan pas plaatsvinden als Fiat Chrysler volledig overneemt. Door een conflict met de enige andere aandeelhouder van het Amerikaanse merk laat dat moment op zich wachten.

Er wordt al jaren gesproken over een comeback van Alfa Romeo. Hoewel het merk nooit helemaal is weggeweest dunde het modelgamma in de laatste jaren behoorlijk uit. Nieuwe modellen werden steeds uitgesteld en ook nu is er nog veel onduidelijk over wanneer de veelbelovende plannen tot bloei kunnen komen. De belangrijkste reden daarvoor is dat moederbedrijf Fiat eerst de volledige overname van Chrysler moet afronden.

Pas als Fiat, dat nu al een meerderheidsbelang in Chrysler heeft, 100 procent eigenaar is van het Amerikaanse merk kunnen er maximale synergiën behaald worden én heeft Alfa Romeo toegang tot het geld dat bij Chrysler wordt verdiend, nota bene dankzij (technische) investeringen van Fiat in het Amerikaanse merk. Fiat heeft echter ruzie met de enige andere aandeelhouder van Chrysler, het (pensioen)fonds voor (oud)-medewerkers van Amerikaanse merken (UAW). De twee partijen kunnen het niet eens worden over de prijs. De ruzie is zo hoog opgelopen dat UAW de aandelen op de vrije aandelenmarkt gaat aanbieden eind dit jaar.

Het is te hopen dat Fiat de overige aandelen van Chrysler dan kan kopen. Want hoewel de eerste tekenen van Alfa’s wederopstanding zichtbaar zijn – de 4C is geïntroduceerd, er wordt openlijk gesproken over het design van Giulia en er worden weer testmules van de toekomstige SUV gesignaleerd – is het wachten op de overname totdat er écht wat kan gebeuren bij het Italiaanse merk. Volgens tijdschrift Autocar is het enige model waarvan op dit moment de ontwikkeling op schema ligt de Spider. Deze wordt samen met Mazda ontwikkeld. 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *