Alfa Romeo-plan 4.0: wederom grootse plannen

Alfa Romeo maakt zich wederom op voor een groots modeloffensief. Maar liefst negen nieuwe modellen moeten het merk de glans van vroeger terug geven.

Alfa Romeo lanceert begin 2014 opnieuw een toekomstplan. Daarin zal te lezen zijn dat het (weer) langer gaat duren voordat er nieuwe modellen komen. Dat heeft alles te maken met de beslissing om het merk op te bouwen rondom een nieuw, achterwielaangedreven platform. De laatste toekomstplanning van Alfa Romeo, die iets meer dan een jaar geleden werd gepresenteerd, ligt vooralsnog op schema maar in 2014 waarschijnlijk niet meer. Daarom lanceert het merk in het eerste kwartaal van 2014 een nieuw plan. Wat daarin staat is officieel nog niet bekend, maar Automotive News zegt over goede bronnen te beschikken die een kijkje in de Alfa-keuken bieden.

Een nieuw platform, dat geschikt is voor zowel achterwiel- als vierwielaandrijving en in samenwerking met Maserati wordt ontwikkeld, moet de basis bieden aan vijf nieuwe modellen. Naast de Giulia – de opvolger van de 159 – zijn dat een grote sedan, een middelgrote coupé, een luxecoupé en een middelgrote SUV. Wanneer deze modellen komen is nog onduidelijk, wel meldt Automotive News dat de Giulia is doorgeschoven naar eind 2015.

Naast de middelgrote SUV zou Alfa Romeo een grote, luxe SUV op de markt willen brengen. Deze deelt dan z’n techniek met de aanstaande Levante van Maserati. Een compacte cross-over staat ook nog in de planning, deze gebruikt een opgerekt Giulietta-platform. De bestaande plannen voor een nieuwe Spider, die in samenwerking met Mazda wordt ontwikkeld, blijven staan. Die auto komt in 2015.

De huidige modellen Mito, Giulietta en 4C moeten het merk de komende jaren overeind houden. Van de 4C verschijnt volgend jaar nog een Targa-versie, de Giulietta die net is vernieuwd krijgt in 2016 een opvolger. De toekomst van Mito is onzeker. Het huidige model blijft nog even maar omdat Alfa Romeo een mondiaal merk moet worden is de ontwikkeling van een nieuwe Mito voor alleen Europa misschien niet interessant genoeg.

Begin 2014 presenteert moederbedrijf Fiat voor Alfa Romeo een nieuw toekomstplan, dan zullen we ook weten welke jaartallen er bij de verschillende modellen komen te staan.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *