Alfa 159 komt in oktober

Liefhebbers van Alfa Romeo moeten nog tot oktober geduld hebben voor de nieuwe Alfa 159. Volgens de autofabrikant is de nieuweling van hoger niveau dan zijn voorganger, de Alfa 156. Of dat zo is valt te bezien, wel is de auto aanzienlijk gegroeid. Binnenkort op deze site een uitgebreide rijimpressie.

Voor het sportieve design van de nieuwe Alfa 159 sloegen de Italiaanse designer Giugiaro en het Alfa Romeo Styling Centre de handen ineen. Dat leidde tot een auto die met een totale lengte van 4,66 meter bijna 23 centimeter langer is dan zijn voorganger. Daarbij is hij ook nog eens 9 centimeter breder. Door de fikse wielbasis van 2,70 meter hebben de inzittenden in het interieur in ieder geval ruimte genoeg. Bovendien staan de stoelen wat hoger dan voorheen en is het dashboard als een soort cockpit om de bestuurder heen gebouwd. Meer beenruimte, meer hoofdruimte, een groter laadvolume in de kofferbak. Niet voor niks zetten de Italianen de 159 een stukje hoger in de markt dan de 156.

In een eerder stadium liet Alfa al weten welke motoren het voor de 159 in petto heeft. De reeks benzinemotoren bestaat uit een 160 pk sterke 1.9 JTS, een 2,2 liter JTS met 185 pk en de voorlopige topversie is een 3,2 liter V6 met 260 pk. Ook zijn er drie verschillende diesels. Twee 1.9 JTD’s leveren een vermogen van respectievelijk 120 pk en 150 pk, met een koppel van 280 Nm en 320 Nm. De sterkste diesel is een 2,4 liter vijfcilinder JTD die 200 pk levert. Alle motoren worden gecombineerd met een zesversnellingsbak, een aantal uitvoeringen is ook leverbaar met een Selespeed transmissie en Q4 vierwielaandrijving.

Verder zijn er ook gegevens bekendgemaakt over de standaarduitrusting. Daartoe behoren onder meer acht airbags, waaronder airbags voor de onderbenen en anti-whiplash bescherming. Naar keuze wordt het meervoudig verstelbare meubilair afgewerkt met Alfatex bekleding of met leder. Verder beschikt de nieuwe Alfa 159 over zaken als sensoren voor regen en verlichting, satellietnavigatie, stembediening, climate control met twee of drie zones, radio met MP3-speler en cd-wisselaar en een Bose geluidsinstallatie met een vermogen van 550 watt. Over de prijzen is echter nog niets bekend.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *