Alfa 157 debuteert in maart

Al op de Autosalon van Genève, die in maart wordt gehouden, zal Alfa Romeo de opvolger van de 156 aan het publiek tonen. De 157 wacht een zware taak, want hij moet ook nog eens de 166 doen vergeten.

Het formaat van de 157 houdt dan ook het midden tussen de huidige 156 en 166. De wielbasis is ten opzichte van de 156 met tien centimeter gegroeid; met 2,70 m is die nu even lang als die van zijn grote broer. Deze door tegenvallende verkopen geplaagde 166 wordt daarmee overbodig en vanaf 2006 voor goed uit het gamma geschrapt. De nieuwe 157 beschikt dus over veel meer beenruimte dan zijn voorganger.

Gebleven zijn gelukkig de sexy looks, zo blijkt uit deze betrouwbare trucagebeelden, gemaakt door het Duitse magazine auto motor und sport. Het front toont het nieuwe Alfa-gezicht, met de ver naar beneden doorgetrokken grille. Zes priemende koplampen kijken je indringend aan. Ook achter bestaan de lichtunits uit zes losse lampen achter helder glas, als edelstenen in een vitrine. Helaas zijn de verborgen portiegrepen achter gesneuveld omwille van de veiligheid en ergonomie.

De 157 moet de lat op het gebied van wegligging weer een stukje hoger leggen. Zijn volledig nieuwe wielophanging, net als bij een raceauto voor en achter voorzien van dubbele wishbones, maakt in ieder geval op papier al indruk. Als extra troef gooit Alfa vierwielaandrijving in de strijd, dat echter voorbehouden zal blijven aan de krachtigste motoren. Als optie is het verkrijgbaar op de 16-kleps 1,9 JTD met 150 pk en de 190 pk sterke 2,4 JTD. De nieuwe 3,2 liter V6, voorzien van directe benzine-inspuiting en goed voor 280 pk, is uitsluitend met vierwielaandrijving verkrijgbaar. Dat geldt ook voor de beresterke 3,0 liter V6 diesel, die Alfa samen met VM aan het ontwikkelen is en die 250 pk zou moeten leveren. Uiteraard wordt de 157 ook leverbaar met minder potente viercilinder diesels en benzinemotoren. Alfa-liefhebbers zal het aan het hart gaan dat de motorblokken ook in producten van Opel worden gemonteerd, zij het met een andere cilinderkop.

De 157 sedan is niet de enige Alfa-klapper dit jaar. Voor de IAA in september bewaren de Italianen namelijk nog twee belangrijke primeurs. Ten eerste de stationwagon van de 157, die vrijwel zeker weer Sportwagon gaat heten. Ten tweede de nieuwe GTV, die op het ingekorte platform van de 157 is ontwikkeld. Er gaan geruchten dat die 2+2 coupé ook een V6 turbomotor met 400 pk (!) krijgt dat zou de eerste productie-Alfa moeten worden die een topsnelheid haalt van 300 km/h… mama mia!
De van de GTV afgeleide Spider zien we dan op de Salon van Genève van 2006.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *