StarJet motor maakt Punto nog schoner

Dat Italiaanse auto’s meer in huis hebben dan prachtige styling, toont Fiat aan met de nieuwe 1,4 liter ‘StarJet’-motor voor de Grande Punto. De sterren van de krachtbron zijn een drietal geavanceerde technieken.

Uitgangspunt van de nieuwe motor was de 1.4 achtkleps benzinemotor waarover de Grande Punto al sinds de introductie beschikt. Deze is uitgebreid tot zestienklepper en voorzien van drie moderne technieken, die voor het eerst samen in één motor worden toegepast. In het kort: PDA, VVT en EGR. De Port De-Activation slider maakt het mogelijk één van de dubbele inlaatkanalen te kunnen sluiten, de Variable Valve Timing zorgt voor variabele kleptiming en Exhaust Gas Recirculation betekent het recirculeren van uitlaatgas.

Afzonderljk hebben deze technieken hun dienst al bewezen, maar dit is de eerste krachtbron waarin ze samenwerken. Het resultaat is een zuinigere en schonere motor. Het verbruik van de 1.4 StarJet 16V is net zo laag als dat van de 1.2 8V benzinemotor. Ook levert het energielabel B op, wat voor de consument weer een bonus van 500 euro met zich meebrengt. De Fiat Grande Punto 1.4 StarJet 16V is verkrijgbaar vanaf 14.495 euro.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *