Sluiting Italiaanse Fiat-fabrieken onvermijdelijk

De sluiting van een of meer van de zes Italiaanse Fiat-fabrieken is onafwendbaar. Dat heeft CEO Sergio Marchionne tegen journalisten verklaard. “De wereld is sterk veranderd.”

Fiat moet fabrieken sluiten in Italië. Er is veel te weinig vraag naar auto’s en de productie in Fiat’s thuisland is zeer inefficiënt. “We hebben zes fabrieken in Italië en gezamenlijk leveren ze dezelfde output als een fabriek in Brazilië,” aldus de topman.

Al langer is bekend dat Fiat de autoproductie in de Termini Imerese-fabriek op Sicilië wil beëindigen. Wel overweegt het concern de faciliteit voor andere zaken te gebruiken. De lokale autoriteiten hebben inmiddels een reddingsplan voorgesteld, inclusief 40 miljoen euro steun.

Marchionne heeft zich niet uitgelaten of deze of andere fabrieken voor sluiting in aanmerking komen. Wel zei hij dat de wereld dusdanig is veranderd dat het onmogelijk is terug te keren naar ‘een werkelijkheid die niet langer bestaat’. Hij noemt het openhouden van alle zes fabrieken zowel ‘een onmogelijk verzoek’ als een ‘strategie die gespeend is van iedere logica’.

Eind december zal de Fiat-CEO zijn plannen bespreken met de premier van Italië, Silvio Berlusconi. De plannen worden pas begin volgend jaar officieel gepresenteerd. Afgelopen week lekte al het nieuws dat de Italiaanse Fiat-fabrieken 40 procent efficiënter moeten gaan werken.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *