Fiats hebben de laagste CO2-emissie

CO2 als verkoopargument tekent zich steeds duidelijker af, daarbij geholpen door officiële vergelijkingen. Bijvoorbeeld door JATO Dynamics, dat is een organisatie die de productie- en verkoop van auto’s in de hele wereld analyseert.

Het bureau meldt nu dat Fiat in 2007 binnen de EU het merk met de laagste CO2 emissie was, met een gemiddelde uitstoot per verkochte auto van 137,3 gram CO2 per kilometer. Daarmee is Fiat als enige onder de grenswaarde van 140 gr/km gebleven die de Europese autoindustrie zich twaalf jaar geleden vrijwillig als doel voor het jaar 2008 stelde.

Volgens een JATO top-5 lijst wordt Fiat gevolgd door Peugeot (141,9 g/km), Citroën (142,2 g/km), Renault (146,4 g/km en Toyota (148,8 gr/km). Met 188 g/km staat Mercedes-Benz op de tiende plaats. Maar merken als Volvo, Hyundai, Kia, Audi, Saab, Honda en Nissan blazen gemiddeld meer grammen per kilometer broeikasgas in de atmosfeer.

Omdat de EU vindt dat de autoindustrie niet genoeg haast maakt met verdere CO2-redcutie wordt vanaf 2012 een wet van kracht die het gemiddelde van de hele industrie op 130 gr/km per auto stelt. Hoe de verdeling tussen zuinige Franse en Italiaanse auto’s enerzijds en zware energieverslindende Duitse auto’s wordt geregeld, staat nog niet vast. Van de fabrikanten wordt een in onderling overleg afgesproken consensus verwacht.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *