Fiat: weer laagste gemiddelde CO2-uitstoot

Opnieuw is Fiat het automerk en -concern waarvan de automodellen de laagst gemiddelde CO2-uitstoot hebben. Dat zegt onderzoeksbureau Jato. Dit keer heeft het bureau de twintig best verkochte modellen in Europa onderzocht. Drie Fiat-modellen eindigen in de top 5.

De Fiat 500 staat bovenaan in de lijst van (minste) CO2-uitstoot onder best verkochte Europese modellen in de eerste helft van 2010. Met dank aan de nieuwe TwinAir tweecilinder motor van 85 pk verbeterde Fiat de gemiddelde uitstoot van dit hippe automodel met 3,9 g/km tot 116,0 g/km. Op de tweede plaats staat de Fiat Panda (gemiddeld 118,9 g/km), op de derde plek de Ford Fiesta (122,7 g/km). Fiat bezet met de Punto (123,5 g/km) ook nog de vierde positie.

Met deze overwinning heeft Fiat het gat op merk nummer 2, Toyota, iets vergroot. De gemiddelde CO2-emissie van Fiat-modellen ligt nu op 123,5 g/km – een verbetering met 4,3 g/km. Toyota volgt met 128,0 g/km, vooral dankzij de hybride Prius. De Franse merken Peugeot, Citroën en Renault maken de top 5 vol. Kijken we naar de concerns waarin de merken zijn gebundeld, dan leidt de Fiat Groep, gevolgd door Toyota, PSA Peugeot Citroën, Renault-Nissan en Hyundai.

Jato merkt op dat bij alle twintig best verkochte automodellen in de eerste helft van 2010 de CO2-uitstoot is gedaald. De meeste winst werd behaald bij de modellen Audi 3 en Opel Corsa. Jato schrijft de afname toe aan technische inspanningen van autofabrikanten, de economische omstandigheden die nopen tot zuinigheid en de belastingmaatregelen die het gebruik van schone auto’s stimuleren. Bijna 60 procent van alle nieuwe verkochte auto’s in Europa heeft inmiddels een CO2-emissie van minder dan 140 g/km. Echter, alleen Fiat voldoet nog maar aan de EU-norm voor 2015: minder dan 130 g/km aan CO2 over het gehele modellengamma.

Het winnende Fiat beaamt dat winst is geboekt dankzij innovatieve technieken, waaronder MultiAir dat de gasklep overbodig maakt en Natural Power-aandrijflijnen waarmee ook op aardgas (methaan) kan worden gereden. Maar het Italiaanse merk wijst ook op eco:Drive, een gratis software-toepassing dat de rij-gegevens analyseert en automobilisten adviseert met welk rijgedrag winst kan worden behaald. Door dit te gebruiken hebben circa 50.000 Fiat-rijders samen bijna 3.000 ton minder CO2 de lucht in geblazen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *