Fiat rondt Zastava-overname af

De Italiaanse autofabrikant Fiat en de Servische overheid zijn overeengekomen dat eerstgenoemde de overname afrondt van Zastava, de grootste autobouwer in Servië. Daarover was al eerder overeenstemming bereikt maar de economische crisis had roet in het eten gegooid.

In mei 2008 kondigde Fiat aan dat het 67 procent van de aandelen Zastava ging kopen voor een bedrag van 700 miljoen euro. De economische crisis gooide echter roet in het eten en weerhield Fiat van de beloofde investeringen. Zastava Automobili leeft sindsdien op subsidie van de Servische overheid, die de overige aandelen in bezit heeft.

Dit weekend ontmoette de Servische president Boris Tadic de CEO van Fiat, Sergio Marchionne, in Turijn. Laatstgenoemde beloofde bij deze gelegenheid dat Fiat nog deze maand de Zastava-deal zal ondertekenen. “Aan het eind van dit jaar zal Fiat zijn eerste betaling doen van 100 miljoen euro, terwijl de rest in kwartaalaflossingen geschiedt,” aldus Tadic in een verklaring.

De twee partijen waren al eerder overeengekomen dat Zastava de Fiat Punto assembleert. Dit model is bedoeld voor de Servische markt en die van buurlanden. Uit overheidsdata blijkt dat de Zastava-fabriek in 2009 15.000 Fiats Punto heeft geproduceerd. Oorspronkelijk werd gemikt op 200.000 stuks per jaar. Fiat zal later bekendmaken of bij Zastava ook nieuwe modellen geproduceerd gaan worden, waaronder een model voor de international markt.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *