Fiat-fabriek opnieuw dicht

Fiat plant een extra fabriekssluiting van z’n grootste fabriek. De productielijnen in Mirafiori, ten noordoosten van Turijn, komen in maart opnieuw tot stilstand. 5.000 medewerkers moeten verplicht thuis blijven tegen gereduceerd salaris.

Eind december ging de Mirafiori-fabriek ook al twee weken dicht, in maart sluit Fiat opnieuw de deuren van z’n grootste productiefacaliteit. De aanhoudende lage autoverkopen zijn hiervan de oorzaak. De 5.000 fabrieksarbeiders krijgen een gereduceerd salaris, deels betaald door de overheid.

Fiat wil de voorraden wegwerken en kosten besparen, net als zo’n beetje elke andere fabrikant op dit moment. De autoverkopen in Italië zijn met 32,6 procent gekelderd in januari 2008, vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Fiat, dat ruim eenderde van de thuismarkt in handen heeft, zag z’n marktaandeel stijgen maar verkocht evengoed nog 31,3 procent minder.

De Italiaanse overheid presenteert aanstaande vrijdag een plan om de auto-industrie in het land te steunen. De regering wil de verkoop van nieuwe auto’s stimuleren door middel van belastingvoordelen. Ook moeten consumenten makkelijker kredieten af kunnen sluiten. Een klein lichtpuntje voor Fiat komt uit Australië, daar verkocht het merk in januari bijna drie keer zoveel auto’s als vorig jaar in januari.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *