Fiat 500L: MPV voor vijf of zeven personen

Vanaf de zomer verkoopt Fiat weer een compacte MPV. Deze 500L verschijnt als vijf- en als zevenpersoonsauto. Het model beleeft zijn wereldpremière begin maart in Genève.

Fiats project ‘Ellezero’ loopt ten einde. Onder deze codenaam werkte het Italiaanse merk lange tijd in het diepste geheim aan de opvolger van de Fiat Idea. Nu is het zover, de compacte MPV is klaar voor presentatie. Op de Autosalon van Genève, in de eerste week van maart, zien we de Fiat 500L voor het eerst.

De naam maakt duidelijk dat de nieuwkomer onder de 500-familie (hiernaast afgebeeld) wordt geschaard. Hij heeft dan ook hetzelfde front als de 500 hatchback en de cabrioversie 500C. De ‘L’ verwijst echter naar ‘large’ – en dus niet, zoals bij de Fiat 500L uit de jaren ’60/70, naar ‘luxury’. De achterzijde is 60 mm langer dan de huidige 500-modellen. De totale lengte van 4,15 meter is mogelijk omdat de 500L op het platform staat van de Fiat Punto.

Dat geeft tegelijk de mogelijkheid om uit te breiden. Er komt namelijk, 2 maanden na het verkoopdebuut van de vijfpersoons MPV in juli, nog een 500L; een die plaats biedt aan zeven inzittenden. Die versie wordt slechts 10 mm langer dan de vijfzitter en is alleen bestemd voor de Europese markt.

De Fiat 500L moet concurreren met de steeds vollere markt van compacte MPV’s, waarop bijvoorbeeld al de Ford B-Max, Toyota Verso-S en Opel Meriva te vinden zijn. De 500L krijgt vijf deuren en een hoog dak. Verwacht dat hij geleverd wordt met verschillende diesel- en benzinemotoren, waaronder de schone TwinAir tweecilinder.

De ‘L’ zal niet in Polen gebouwd worden maar in Servië, in de voormalige Zastava-fabriek. Fiat wil jaarlijks 100.000 stuks van de 500L deze flink opgeknapte fabriek uitrijden. Van de nieuwe 500-familie zijn sinds 2007 ruim 770.000 exemplaren verkocht, inclusief de Abarth performance versies. Toch is het nog een eind te gaan voordat het aantal van de klassieke 500, bijna 4 miljoen, wordt gehaald.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *