‘Elektrische Fiat 500 debuteert in Detroit’

Ondanks eerdere berichten zal het Chrysler-concern toch aanwezig zijn op de autoshow van Detroit. Volgens ingewijden, geciteerd in Automotive News, debuteren er twee modellen, waaronder een elektrisch aangedreven Fiat 500. Voor Europa komt een nieuwe, zuinige motor beschikbaar.

Fiat noch Chrysler geeft informatie vrij over de elektrische Fiat 500. Toch kunnen we ons al iets voorstellen dankzij de bestaande 500 die door Micro-Vett met elektrische aandrijving wordt geleverd. Deze is uitgerust met een elektromotor van bijna 30 pk en lithium-polymeer accu’s. Daarmee kun je meer dan 110 km rijden, waarbij de topsnelheid 96,5 km/u is. De batterijen worden in 6 tot 8 uur opnieuw geladen.

Dankzij het Fiat-aandeel in het Chrysler-concern wordt de 500 nu in de Verenigde Staten geïntroduceerd. Overigens zul je daar de eerste jaren geen elektrische Fiat 500 zien want het bedrijf heeft nog geen productieplannen voor deze ‘zero emission’ auto. Daarom etaleert Chrysler in Detroit de hele 500-familie, inclusief de nieuwe MultiAir-uitvoering, de open 500C en de rappe 500 Abarth.

Intussen gaat de ontwikkeling van de Fiat 500 voor de Europese markt gewoon door. In 2010 komt er een nieuwe motor beschikbaar. Deze is 0,9 liter groot, heeft twee cilinders en is voorzien van turbo en MultiAir-technologie. Daardoor kan hij evenveel vermogen voortbrengen als de huidige viercilinder (105 pk), hoewel er ook een 80 pk-uitvoering komt.

Het grote voordeel van de nieuwe motor is dat deze lichter van gewicht, zuiniger en schoner is. In de woorden van Fiat-CEO Marchionne gaat het om ‘de maximale expressie van downsizing’. Fiat brengt ook een turboloze variant met maximaal 65 pk op de markt, plus een versie voor aardgas (CNG). De nieuwe motor zal later ook leverbaar worden in de Fiat Panda en Punto Evo.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *