Fiat 500 Turbo: pittige Italiaanse kost

Voor wie de Abarth 500 te extreem is maar toch wat meer power wil komt de Fiat 500 Turbo op de markt. Vandaag debuteert de performance-uitvoering van de 500 op het Pebble Beach Concours d’Elegance.

De Fiat 500 is in de Verenigde Staten in korte tijd uitgegroeid tot een publiekslieveling. Maar ja, ze wensen daar wel een beetje meer power dan de 100 pk die de 1.4 MultiAir-motor daar levert. Dus komt Fiat met de 500 Turbo, ook wel 500T genoemd. Hoofd van Fiat North America Tim Kuniskis zegt het zo: “De nieuwe Fiat 500 Turbo is het antwoord voor alle fans die weg zijn van de Cinquecento-stijl maar meer vermogen en performance willen voor hun dagelijkse ritjes.”

Met turbo and dubbele intercooler krijgt de 500T 135 pk uit de 1.4 MultiAir. Het koppel wordt meer dan verdubbeld, naar 204 Nm. Het verbruik van de 500 Turbo ligt op 6,9 l/100 km, dat is 1 op 14,5. De auto is voorzien van een handmatige vijftraps transmissie en een sportuitlaat met eigen geluid. De ophanging, besturing en het remsysteem zijn op sportief rijden afgesteld.

Voor alle fans die weg zijn van de Cinquecento-stijl maar meer vermogen en performance willen voor hun dagelijkse ritjes

De Turbo is herkenbaar door het vooruitstaande front – er is bijna 7 cm extra nodig om de vernieuwde motor te bergen – en de grote openingen en ‘neusgaten’ die zorgen voor de lucht die de intercoolers in- en uitstroomt. De Gloss Black lichtunits zitten zowel aan de voor- als achterkant. Aan de achterzijde zit ook een diffuser en een kleine dakspoiler die omhoog kan komen. Opzij vallen de remklauwen in Rosso-kleur op en de dikke treeplanken.

Binnen strooit Fiat met leer op de sportstoelen, de schakelknop en het stuurwiel. De interieurkleuren grijs/zwart passen bij elke van de zeven lakkleuren die straks verkrijgbaar zullen zijn. De nieuwe lak Verde Azzuro combineert groen en blauw. Audiofielen zullen blij zijn met het uitgebreide Beats by Dr. Dre-systeem. Fiat zal een flink aantal ‘customization’ opties gaan aanbieden voor de 500 Turbo. Het nieuwe 500-familielid gaat in de V.S. (omgerekend) bijna 16.000 euro exclusief belastingen kosten.

Tags:

Reacties zijn gesloten.