Officieel: Chrysler en Fiat sluiten alliantie

Gisteren gingen de geruchten al in het rond maar nu maken Fiat en Chrysler officieel bekend dat ze een strategische alliantie aangaan. Beide partijen ondertekenden vandaag een ‘niet bindende’ overeenkomst.

De ‘wereldwijde strategische alliantie’ is een sleutelelement in het reddingsplan van Chrysler. Het Amerikaanse concern krijgt toegang tot de aandrijflijnen, onderstellen en andere onderdelen van Fiat. Chrysler kan de technische knowhow van de Italianen goed gebruiken om compacte, brandstofbesparende modellen op de markt te zetten.

Fiat krijgt door de samenwerking met Chrysler toegang tot de Noord-Amerikaanse markt, waar het merk binnen een paar jaar actief wil zijn met het merk Alfa Romeo en de Fiat 500. De modellen kunnen dan gebouwd worden in Chrysler-fabrieken en Fiat kan gebruik maken van het dealernetwerk van de Amerikanen.

Ook krijgt de Fiat Group 35 procent van de aandelen van Chrysler in handen en neemt het bedrijf de distributie van Chrysler-modellen buiten Noord-Amerika voor zijn rekening. Fiat zal geen financiële hulp geven aan de Amerikaanse autobouwer.

Uiteraard zijn de topmannen van beide concerns zeer verheugd over de samenwerking. Sergio Marchionne van Fiat: “Zowel Fiat als Chrysler hebben op deze manier de kans op alle belangrijke markten actief te zijn met zuinige en innovatieve modellen.” Bob Nardelli van Chrysler vult aan: “Deze overeenkomst geeft Chrysler de mogelijkheid om een concurrerende line-up van modellen aan te bieden in voor Chrysler nieuwe segmenten.”

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *