Korte staking bij Fiat vanwege Opel-plannen

Gisteren hebben werknemers van de Siciliaanse Fiat-fabriek het werk kort stilgelegd. Het was het eerste protest van de Italiaanse vakbonden tegen de plannen van Fiat-baas Marchionne om samen te gaan met de Europese General Motors-merken, in het bijzonder Opel.

Tijdens de ochtendshift legden de helft van de fabrieksarbeiders het werk voor anderhalf uur stil. Medewerkers van onderaannemers en toeleveranciers deden mee. De drie organiserende vakbonden legden uit dat de actie bedoeld was om het Fiat-bestuur te laten weten dat de Sicilianen blijven vechten voor hun werk. De fabriek in Termini Imerese, waar de Lancia Ypsilon wordt geproduceerd, wordt al lange tijd bedreigd met sluiting. Gisteren werd de faciliteit juist weer geopend nadat ze twee weken stilgelegen had. De 1.700 medewerkers werken al vijf maanden op parttime-basis.

Zij zien hun werk nog meer bedreigd nu Fiat-CEO Sergio Marchionne de Duitse regering heeft voorgesteld om met Opel en de andere Europese GM-merken samen verder te gaan. Een kopie van het plan, wat in handen gekomen is van persbureau Reuters, bevat een presentatieslide waarop Termini Imerese een ‘andere productiebestemming’ krijgt toegekend zonder dit toe te lichten. Het plan spreekt verder over fabriekssluitingen in Italië, Duitsland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Morgen komen Duitse en Italiaanse vakbonden bijeen om de gevolgen van een mogelijke fusie tussen Fiat en GM Europe te bespreken. Ook zullen nieuwe acties worden voorbereid. Als eerste wordt aanstaande zaterdag een protestmars gehouden in Turijn, nabij het hoofdkantoor van Fiat. De Italiaanse overheid, ook bang voor sluiting van een of meer van de vijf Fiat-fabrieken in het land, heeft de vakbonden opgeroepen het gesprek aan te gaan met Fiat om meer te weten te komen over de plannen.

De Duitse vakbonden hebben zich inmiddels uitgesproken voor het plan van Fiat’s concurrent Magna om Opel over te nemen. Ook enkele Duitse deelstaten hebben hun twijfels over het voorstel van Fiat. Zij vrezen ontslagen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *