Italië afwachtend met steun auto-industrie

De Italiaanse overheid geeft voorlopig geen directe financiële steun aan de auto-industrie. Dat blijkt uit een overleg dat overheidsvertegenwoordigers en industrieleiders gisteren hadden. De overheid is wel bereid om de autoverkopen te stimuleren met belastingmaatregelen.

De Italiaanse overheid presenteert binnen tien dagen een plan waarin staat hoe het land de auto-industrie gaat helpen. Uit het topoverleg dat gisteren werd gehouden blijkt dat de overheidsvertegenwoordigers de ernst van de situatie inzien maar geen directe steun aan de auto-industrie willen geven.

Italiaanse media melden dat de overheid een pakket maatregelen wil presenteren ter waarde van drie miljoen euro. Door middel van belastingvoordelen moet de consument worden overgehaald zijn oude auto in te ruilen voor een nieuw, milieuvriendelijk model. Ook moet het makkelijker worden voor de Italianen om kredieten af te sluiten bij aanschaf van een auto. Om de investeringen te compenseren introduceert de overheid een ‘straftaks’ voor grote, onzuinige modellen.

Fiat, de grootste autobouwer van het land, wil liever directe overheidssteun. De autoverkopen in Italië namen met dertien procent af in 2008 en voor dit jaar voorziet industrieminister Claudio Scajola een daling van zeventien procent. Ondanks het stijgende marktaandeel van Fiat verkoopt het merk in aantallen flink minder in eigen land.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *