Geruzie om Panda uit China

Fiat overweegt de Chinese autobouwer Great Wall Motors aan te klagen vanwege plagiaat. De Great Wall Peri lijkt opvallend veel op de Fiat Panda. Nu de Chinezen het model ook nog in Italië willen gaan leveren, is de maat vol voor Fiat.

Vooral de deurconstructie lijkt exact gekopieerd te zijn van de Italiaanse stadsauto. Gezien de hoge ontwikkelingskosten van dit onderdeel is het niet vreemd dat de Chinezen juist hier ‘research’ hebben gedaan bij andere merken. Fiat heeft er geen problemen mee samen te werken met automerken uit China – de Italianen hebben een overeenkomst met Chery – maar zouden daar dan wel graag van op de hoogte willen zijn. Vooralsnog is de Great Wall Peri alleen in China verkrijgbaar, maar zodra de export naar Italië op gang komt, stapt Fiat hoogstwaarschijnlijk naar de rechter.

De Peri is niet het enige model van Great Wall dat in opspraak is. De Chinezen hebben ook de Scion xA en xB nagebootst. Ook andere Chinese merken worden beschuldigd van plagiaat. Zo hebben zowel Huabei, Shuanghuan als Xin Kai een model in het gamma dat wel erg veel weg heeft van de succesvolle Honda CR-V. Uiteraard zijn de Chinese versies een stuk goedkoper.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *