Fiat neemt meerderheidsbelang in Chrysler

Twee jaar na het bijna-faillissement van Chrysler neemt Fiat een meerderheidsbelang in het Amerikaanse autoconcern. De gevolgen voor de Europese showrooms van de Italiaanse en Amerikaanse merken zijn nu al zichtbaar.

Fiat heeft zes procent van de aandelen van de Amerikaanse overheid overgenomen. Daarmee komt het totaal op 52 procent en dus heeft Fiat nu de volledige zeggenschap over Chrysler. Het betekent dat we in de toekomst in Europa een breder modelaanbod van de merken Fiat, Alfa Romeo, Lancia en Jeep tegemoet kunnen zien omdat de Italianen nu meer synergievoordelen kunnen behalen.

De plannen zijn al enige tijd geleden in gang gezet, omdat Fiat van de Amerikaanse overheid de controle kreeg over Chrysler. De nu aangekochte aandelen die de definitieve overname inluiden zijn eigenlijk meer een formaliteit.

Voor de Europese markt zijn de gevolgen al zichtbaar. Chrysler is geïntegreerd in Lancia, waarbij het eerste merk hier van de markt is verdwenen. Twee voormalige Chrysler-modellen keren terug als Lancia op de Europese markt en in de toekomst ontwikkelen de twee merken gezamenlijk nieuwe modellen. Voor Alfa Romeo en Jeep geldt dat de twee merken de komende jaren hun modelaanbod kunnen vergroten door de overname.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *