Fiat is de goedkoopste

Het zijn spannende tijden in goedkope-nieuwe-autoland. Met een prijskaartje van € 7.395,– is de Fiat 600 Actual de allergoedkoopste nieuwe auto van Nederland.

De toevoeging ‘Actual’ is wel wat vreemd als je je bedenkt dat de 600, voorheen Seicento, al weer heel wat jaartjes mee gaat. Dat verklaart ook het lage prijskaartje én de Fiat komt uit het altijd voordelige productieland Polen. Een leuke marketingtruc is de lage prijs wel en het Italiaanse merk geeft Daihatsu het nakijken. De Daihatsu Cuore (de ex-goedkoopste auto van Nederland, weet u wel) is namelijk € 100,– duurder. Voor die kleine meerprijs rijdt u wel in een frissere en beduidend modernere auto.

Toch kunnen we geen kwaad spreken over de aandoenlijke 600. Vooral in de lieve kleurtjes waarin hij te koop is, blijft het een schattig karretje. Fiat heeft er ondanks de bodemprijs zelfs nog wat extraatjes in weten te schroeven zoals ABS, bestuurdersairbag, neerklapbare achterbank, radiovoorbereiding en handmatig verstelbare buitenspiegels. De montage van stuurbekrachtiging is in de Poolse fabriek over het hoofd gezien, want dat vonden de rekenmeesters veel te duur. Een voordelige tip om dit goedkoop op te lossen: pomp de voorbandjes goed hard op. Stuurt heerlijk licht, draagt bij aan een laag brandstofverbruik en lucht is in Nederland (voorlopig nog) helemaal gratis.

Wie € 600,– extra in de knip heeft, doet er beter aan om naar een Fiat 600 Young te kijken. Die heeft wel stuurbekrachtiging en elektrische ramen vóór, in carrosseriekleur gespoten bumpers, spiegels en handgrepen, centrale portiervergrendeling en speciale bekleding met Fiat-logo.
Echt luxe ten slotte is de 50th Anniversary Edition die de geboortedag van de originele 600 viert. Voor € 8.395,– is deze voorzien van speciale striping over motorkap, flanken en dak, een in delen neerklapbare achterbank, lederen stuurwiel en mistlampen. Nostalgische kleuren als pastelblauw, groen en ivoor onderstrepen het ouderwetse, sorry, nostalgische karakter van de 600. De vernieuwde Seicento staat vanaf 1 oktober onder de naam 600 in de Fiat-showroom.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *