Fiat Grande Punto ook op aardgas

Net als eerder de Panda en de Doblò is nu ook de Fiat Grande Punto geschikt gemaakt voor het gebruik van CNG (aardgas). De Grande Punto Natural Power is mede dankzij het energielabel A al verkrijgbaar vanaf 15.895 euro.

De Fiat Grande Punto Natural Power is voorzien van een 1,4-liter achtkleps Fire motor. De krachtbron voldoet aan de Euro 5-norm en kent een CO2-uitstoot van 115 gram per kilometer. Volgetankt met aardgas, ter waarde van zo’n tien euro, kent de Fiat een actieradius van 275 kilometer. Wie nog verder moet kan de benzinetank aanspreken, want ook met deze reguliere brandstofsoort kan de motor uit de voeten. De 45 liter benzine die daarin past, zou goed moeten zijn voor een bereik van 650 kilometer.

De Fiat Grande Punto Natural Power beschikt over twee CNG-tanks. De ene met een volume van 18 liter is weggewerkt in een tunnel in het midden van de auto, de ander bevindt zich bij de kofferbak en heeft een inhoud van 66 liter. Dit gaat uiteraard wel ten koste van de bagageruimte, maar met 200 kubieke centimeter is er geen man overboord.

Aardgas heeft als voordeel ten opzichte van conventionele brandstoffen dat de uitstoot van fijnstof nagenoeg nihil is en de CO2-emissie bijna een kwart lager ligt. Fiat past de technologie al toe op de Panda en ontwikkelt ook bedrijfswagens op aardgas. De Doblò Cargo krijgt in april 2009 gezelschap van de Ducato op aardgas en vanaf 2010 zal ook de Fiorino met CNG-motor verkrijgbaar zijn.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *