EU akkoord met Chrysler-Fiat deal

De Europese Commissie ziet geen bezwaren tegen de samenwerking tussen Chrysler en Fiat, ook niet als deze uitmondt in een overname van eerstgenoemde door laatstgenoemde. De concurrentie in de Europese Unie is namelijk niet in het geding.

De snelle doorstart van het ‘nieuwe Chrysler’ concern, in samenwerking met de Fiat Groep, draagt de goedkeuring van de Europese Commissie. Gisteren gaf de anti-kartel waakhond van de EU groen licht. “Na de operatie te hebben onderzocht, is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de transactie de concurrentie in de EU of in een deel daarvan niet significant in de weg staat,” zo luidde het ambtelijke oordeel.

De Commissie heeft onder meer gekeken naar de controle over het nieuwe bedrijf. Het Italiaanse Fiat neemt weliswaar deel aan de beslissingen in de top van Chrysler maar kan geen eenzijdige controle uitoefenen. Fiat bezit nu nog slechts 20 procent van de aandelen van het Amerikaanse concern, dat de merken Chrysler, Dodge en Jeep in handen heeft. In de toekomst mag Fiat haar belang uitbreiden naar 35 procent of zelfs tot een meerderheidsaandeel. Maar daarvoor moeten eerst de leningen aan de Amerikaanse overheid terugbetaald zijn.

Een ander onderzoekspunt van de EC was de overlap in activiteiten. Omdat zo’n 90 procent van alle Chrysler activiteiten plaatsvinden in Noord-Amerika en Fiat voornamelijk actief is op de Europese markt, ziet de Commissie ook hierin geen bezwaar. “De fusie zal daarom de concurrentiestructuur van de markten voor autoproductie en -toeleverantie niet substantieel veranderen.” Het gebruik van elkaars technologie en dealernetwerken kan nu dus ook officieel in Europa van start.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *