Duitsland sluit faillissement Opel niet uit

Duitse politici sluiten een faillissement van het merk Opel niet uit. Dit scenario wordt echter als erg onwaarschijnlijk gezien, nu de twee belangrijkste overnamekandidaten hun biedingen aanscherpen.

In het ergste scenario kan een faillissement van Opel niet worden uitgesloten, zegt Roland Koch, premier van de Duitse deelstaat Hessen. Ook de Duitse minister van Economische Zaken, Karl-Theodor zu Guttenberg, had dat gisteren gesuggereerd. “De plannen zijn nog niet op een niveau waarop er voldoende zekerheid is. Ze moeten nog aanzienlijk verbeterd worden.” Zo zouden de overnamekandidaten Fiat, Magna en RHJ International alle drie te veel risico bij de Duitse overheid leggen.

Over een eventueel bankroet zei Zu Guttenberg: “Natuurlijk willen we dat vermijden. Maar aan de andere kant kunnen we geen miljarden euro’s aan belastinggeld verspillen.” De suggestie van een faillissement is de OR van Opel’s moederbedrijf General Motors in het verkeerde keelgat geschoten. Voorzitter Klaus Franz zegt tegen het dagblad Bild: “Het is onvoorstelbaar en contra-productief om over een faillissement te praten wanneer verschillende partijen een sterke interesse tonen in Opel.”

Franz stelt voor om in plaats daarvan te concentreren op het redden van zoveel mogelijk banen. Hij roept de overnamekandidaten op om geen beloftes rond te strooien die ze niet kunnen waarmaken. “Opmerkingen over banen moeten worden gegarandeerd en neergeschreven. Ze moeten meerdere jaren geldig blijven en niet slechts twee dagen.”

Halverwege de week wordt het besluit verwacht wie van de kandidaten de voorkeur krijgt om Opel over te nemen. Nadat Fiat zaterdag haar bod verbeterde, volgde concurrent Magna gisteren. Ook de investeringsmaatschappij RHJ International is nog in de running en volgens sommigen zelfs de Chinese autobouwer BAIC.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *