Analist: overlevingskans Chrysler klein

Chrysler zal het niet overleven in z’n huidige vorm. Kostenbesparingen alleen zijn niet genoeg om het Amerikaanse merk weer op de rails te helpen. Dat zegt de Britse analist Max Warburton van onderzoeksbureau Bernstein Research.

Max Warburton heeft veel vraagtekens bij het reddingsplan van Fiat, dat Chrysler redde van de ondergang vorig jaar. Ondanks de effectieve kostenbesparingen en grote inzet van topman Sergio Marchionne is hij niet overtuigd van de levensvatbaarheid van Chrysler in de toekomst.

Chrysler boekte in maart voor het eerst in lange tijd weer een operationele winst. Voor de lange termijn ziet Warburton het echter somber in voor Chrysler. Volgens de analist staat de ontwikkeling van nieuwe modellen nagenoeg stil. Daarnaast ziet hij maar weinig synergie tussen Fiat en Chrysler waardoor de voordelen voor het Amerikaanse merk beperkt zijn.

Het doel dat Fiat heeft gesteld, namelijk dat Chrysler in 2014 een marktaandeel van veertien procent moet hebben in de V.S., noemt hij onrealistisch. In het eerste kwartaal van 2010 was dat nog geen tien procent. Warburton noemt het een realistisch scenario dat Chrysler en Dodge helemaal verdwijnen en dat alleen Jeep en Ram overblijven. Enkele Chrysler-fabrieken kunnen dan door het Italiaanse concern gebruikt worden voor de productie van Fiats en Alfa Romeo’s.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *