Nu officieel: Alfa Romeo Stelvio

Diverse foto’s lekten gisteren al uit, nu kunnen we officieel kennis maken met de eerste SUV van Alfa Romeo. De Stelvio debuteert, net als de Giulia, als snelle Quadrifoglio met 510 pk.

Alfa Romeo zet met de Stelvio direct een statement neer. Het nieuwe model wordt eerst getoond in Quadrifoglio-trim, met 510 pk sterke 2,9 V6 turbomotor. De Stelvio wil de meest sportieve auto in zijn segment zijn en de Quadrifoglio-uitvoering is dat zonder meer. Geen enkele concurrent biedt een middenklasse SUV aan met zóveel vermogen – ook Porsche niet.

De Quadrifoglio is onder andere te herkennen aan de in carrosseriekleur meegespoten beschermingsranden, dikkere bumpers en de vier uitlaatpijpen aan de achterkant. De gewone versies, die later worden onthuld, hebben een iets bescheidenere uitstraling. In het interieur onderscheidt de snelste uitvoering zich onder andere met een rode startknop, sportstoelen en koolstofvezel delen op het dashboard.

De Stelvio beschikt over Q4 vierwielaandrijving. Dit systeem stuurt in normale omstandigheden 100 procent van de trekkracht naar de achterwielen. Alfa Romeo belooft dat de Stelvio, ondanks de aanwezigheid van het Q4-systeem, het rijplezier biedt van een achterwielaangedreven auto. De voorwielen worden pas bijgeschakeld als de auto grip dreigt te verliezen. Het slimme systeem berekent op basis van verschillende parameters welke wielen meer of minder power nodig hebben. Net als de Giulia beschikt de Stelvio Quadrifoglio over Torque Vectoring, waarmee het koppel per achterwiel apart geregeld kan worden. Dit zorgt voor meer grip en minder snel ingrijpen van traction control.

De Quadrifoglio is verder voorzien van koolstof-keramische remschrijven, adaptieve wielophanging, een achttraps automaat en een rijstandenknop met vier instellingen, waaronder ‘Race’.

De Stelvio meet in de lengte 4,68 meter, dat is ongeveer net zoveel als zijn concurrenten en de Giulia. De nieuwe Alfa is met 1,65 meter beduidend lager dan de gemiddelde SUV en met 1,90 meter ook iets breder. Naast de 2.9 V6-motor kondigt Alfa Romeo nog een 2.0 turbomotor met 280 pk aan. Meer motoren, waaronder 2.2 diesels, staan op de planning.

De Stelvio komt in de loop van volgend jaar naar Nederland, de prijzen zijn nog niet bekend. 

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *