Alfa voor off-the-road

Een Sportwagon is de Alfa-liefhebber niet vreemd, een Crosswagon daarentegen is iets nieuws. Tenminste, van de 156 dan. Komend najaar introduceert Alfa Romeo een opgeleukte versie van dit succesnummer met vierwielaandrijving en dus sublieme rijkwaliteiten voor op en naast de weg: de Alfa 156 Crosswagon Q4.

De Crosswagon is gebaseerd op de reeds bekende Sportwagon, alleen is hij 6,5 centimeter hoger, heeft hij uitgebouwde wielkasten, chromen strips langs de dorpels en stalen platen onder de speciale voor- en achterbumperspoilers. En niet te vergeten, all-roadbanden. Een stoere auto dus, die er ook motorisch gezien niet slecht vanaf komt met een 1.9 Multijet JTD-motor die 150 pk levert en een maximumkoppel heeft dat tussen 3.000 en 4.000 toeren beschikbaar is.

Samen met de vierwielaandrijving en diverse andere systemen die de stabiliteit en wegligging verhogen, zal de Crosswagon een feest zijn om in te rijden. Onder normale rijomstandigheden verdeelt de vierwielaandrijving de aandrijving 41 procent op de voorwielen en 59 procent op de achterwielen. Tijdens wat sportief rijgedrag wordt dit mede door drie differentiëlen, een antislipregeling en Vehicle Dynamic Control aangepast tot maximaal 30/70 procent. En dan maakt het niet uit of je je op het asfalt of in de bossen misdraagt, de Crosswagon is op alle ondergronden prima bestuurbaar.

De reden dat Alfa deze Crosswagon introduceert, is dat de huidige verkoopcijfers wel een oppepper kunnen gebruiken. Over twee jaar komt er immers een nieuwe 156 en Alfa hoopt met de Crosswagon Q4 nog even wat omzet te scoren. De Italianen verwachten er zon tienduizend per jaar af te zetten. Begin december zullen de eerste Crosswagons Q4 in de showroom staan. De prijs is nog niet officieel bekend, maar zal rond 37.000,- liggen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *