Alfa gaat versnelling hoger

Alfa Romeo heeft het leveringsprogramma van de Alfa 159 en 159 Sportwagon uitgebreid met de nieuwe zestraps automatische transmissie, die luistert naar de prachtige naam Q-Tronic.

De zestraps Q-Tronic draagt bij aan een gunstiger verbruik en prettige rijeigenschappen. De ‘state-of-the-art’ transmissie is leverbaar op de dieselmodellen 1.9 JTDM 16V en 2.4 JDTM 20V. De meerprijs voor Q-Tronic bedraagt voor deze modellen 2.520 euro. Later dit jaar wordt Q-Tronic eveneens leverbaar in combinatie met de krachtige zescilinder 3.2 JTS Q4 benzinemotor. Hiervoor is de prijs op dit moment nog niet vastgesteld.

De compact geconstrueerde en lichtgewicht automatische zesversnellingsbak is uitgerust met een adaptief elektronisch besturingssysteem dat de schakelmomenten automatisch aanpast aan de rijstijl van de bestuurder. Tussen transmissie en motor bevindt zich een koppelomvormer die niet alleen als hydraulische koppeling fungeert, maar ook in staat is om bij acceleratie het door de motor geleverde koppel te vermenigvuldigen, wat de prestaties ten goede komt. Om bij een relatief constante snelheid van de auto het brandstofverbruik tot een minimum te beperken, kan de koppelomvormer door een inwendige koppeling worden overbrugd, zodat een directe mechanische verbinding tussen motor en transmissie ontstaat. Wanneer de auto stilstaat, bijvoorbeeld voor een verkeerslicht, schakelt de transmissie na enkele seconden automatisch naar neutraal, om zo brandstofverbruik en slijtage aan de transmissie te reduceren.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *