4C Concept nu ‘DNA-ambassadeur’ Alfa Romeo

Op de Autosalon van Genève verraste Alfa Romeo iedereen met de fraaie 4C conceptcar. De sportwagen won de titel ‘Most Beautiful Concept Car of the Year’. Op de IAA toont het Italiaanse merk ‘versie 1.1’ van de 4C Concept. Vooral aan de techniek is flink gesleuteld.

Over 14 dagen begint de autoshow IAA in Frankfurt. Net als in Genève toont Alfa Romeo de 4C Concept. Nu staat er echter een doorontwikkelde versie, die meer heeft dan de mooie looks van het oorspronkelijke prototype. De sportwagen is voorzien van Alfa’s laatste technologie en wordt daarmee de ‘DNA-ambassadeur’ van het merk. Overigens gaat het veelal om bestaande techniek, onder meer uit de 8C Competizione, die is samengebracht in de 4C.

Allereerst zijn de prestaties en dynamiek verbeterd. Niet zoals bij de 8C door meer vermogen toe te voegen, maar door het gewicht te verlagen. De verhouding gewicht/vermogen ligt op 4 kg/pk. Terwijl het chassis van carbon is wordt in andere delen, waaronder de veiligheidszones, aluminium toegepast. Het zwaartepunt is geoptimaliseerd; de gewichtsverdeling ligt nu op 40 procent bij de vooras en 60 procent achteraan. De nieuwe 4C heeft een ‘quadri-laterale’ ophanging voorin en een van MacPherson aan de achterzijde.

Natuurlijk wil je de topsnelheid weten. Die ligt ‘boven de 250 km/u’, aldus het merk. De sprint van 0 tot 100 km/u kan in minder dan 5 seconden worden afgelegd, mits de 1750 Turbo benzinemotor wordt gekoppeld aan de automatische TCT-transmissie met dubbele koppeling. Naast de rijeigenschappen heeft Alfa ook de veiligheid en efficiency van de 4C Concept verbeterd. Nog altijd is het streven om de 4C in 2013 verkoopklaar te hebben. De richtprijs die Fiat Nederland eerder gaf was 45.000 euro exclusief belastingen. Helaas blijkt de 4C Spider nog niet zover te zijn dat ook deze in Frankfurt getoond kan worden. Of… het moet net zo’n verrassing worden als de oorspronkelijke 4C Concept.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *